Rådet tar utgangspunkt i det vitenskapsbaserte og erfaringsbaserte kunnskapsgrunnlaget som medlemmene har tilgjengelig som representanter fra lærerutdanninger og utdanningssektoren. Dette innebærer at Rådets kunnskapsgrunnlag har sitt fundament i medlemmenes samlede komplementære kunnskaper og deres evne til å innhente og bearbeide ny kunnskap og erfaringer fra sektoren. Et slikt grunnlag utvikles gjennom utvikling av ny kunnskap, bearbeiding av eksisterende kunnskap, informasjon og erfaringer, og dels gjennom kritisk meningsutveksling, diskusjon og refleksjon i Rådet.     

Rådets analyser og råd retter seg i første rekke mot Kunnskapsdepartementet og NFLP som oppdragsgiver, men Rådet anser også lærerutdanningene og sektoren forøvrig som viktige målgrupper for dets arbeid. Dette innebærer en arbeidsform der Rådet vil etterstrebe å lytte ut sektorens perspektiver og delta i dialog for å sikre oppdaterte og relevante kunnskapsgrunnlag.  

Faglig råd for lærerutdanning 2025 skiller seg fra UHR-LU og Kunnskapssenteret for utdanning ved at arbeidet er forankret i målene for Lærerutdanning 2025. Rådet er også karakterisert av at medlemmene er oppnevnt i kraft av sin personlige ekspertkompetanse og ikke representerer en bestemt institusjon eller arbeidsplass.   

Rådet skal fungere til 31.12.2025, med mulighet for forlengelse ved behov.